17/10-2010 Harstadsjøen-Seierherrens ord! Myracup nr.11

Denne gangen har vi i Endpegs redaksjon vært så heldige å få et intervju ala Seierherrens ord med en dyktig meiter som også har meninger og tanker om mye innen fiske og organisering. Han har blant annet skrevet denne artikkelen som i hvertfall ga meg noen ideer og tanker rundt mitt eget pimpelfiske.Vi måtte selvfølgelig benytte anledningen til å stille noen spørsmål utover standardspørsmålene når vi først hadde mulighet?!

Finn Erik med vinnerfangsten fra Myracup nr. 11.

En glad Finn Erik med vinnerfangsten fra Harstadsjøen. 4770 gram med brasme og mort. Fotograf: Raufjøringen

 
Finn Erik først må man benytte anledningen til å gratulere med seieren i siste Myracup og ikke minst, en flott 2 plass totalt i denne ligaen.

– Takk for det ! Hadde håpet på en seier, men da skal man fiske bra og det gjorde Niklas så det er bare å gratulere han?

Ja, selvfølglig skal Niklas gratuleres og vi håper virkelig vi ser han i spalten seierherrens ord i løpet av året. Men kan du starte med å  fortelle litt om hvordan myracupen ble unnfanget, initiativtakere osv?

– Det var vel opprinnelig mitt forslag. Da jeg siden 2000 har bodd like ved Bjønnmyra har jeg fisket der mye og fant ut at dette tjernet kunne brukes til kuler i meite.

Man har jo hørt mye rykter om dette tjernet og hva som befinner seg der men det er jo tre strekninger som har dannet utgangspunktet for Myraupen; Glomma Glåmdalen, Bjønnmyra og Harstadsjøen. For oss som ikke kjenner så godt til disse strekningene kan du gi en kort beskrivelse av disse tre strekningene, metoder og arter?

– Grunnen til at Glomma og Harstadsjøen er brukt har vært for å få litt vekslende fiske. Glomma ved Siva er en  del av elva som har konstant lik vannhøyde. Dvs at vannet har lik høyde samme hvor mye vann det er i Glomma, dette fordi Svartfossen kraftverk ligger nedenfor. På Siva er det fiske etter mort i str 50-300 gr, vederbuk fra 1800-2100gr og  brasme fra 2kg-3kg. Det finnes en del abbor på snitt ca 1 hg og noe laue men den er der bare sporadisk. Fisket er primært TAP med flatdupper fra 4-50gr, driftende dupp ( kuledupp) fungerer også. Men fisket varier mye etter hvordan strømmen er. Siva er et utlrakult sted å fiske ved at smådetaljer og en god taktikk er helt avgjørende. Mort er vanligvis den avgjørende fisken i konkurranser.

Harstadsjøen er mere kjent for de fleste, her varierer jo fisket litt fra hvor man fisker så jeg konsenterer meg om Sagbruket. Her varier fisket enormt fra hvor du sitter og når du fisker der. Men generelt er det fisket etter skimmers(Skimmers er små brasmer, red anm)som gjelder. Laue kan enkelte ganger være avgjørende og nå på høsten og tidlig vår er også morten en viktig fisk. Stor abbor har også avgjort flere ganger. Her må man virklig kunne peggene og legge gode planer.

Bjønnmyra (MC) er et lite tjern som egentlig er kunstig. Dette ble bygd rundt 1900 for å være en reservevannkilde til Kongsvinger. I dag er bestanden bestående av suter i str 30 -400gr, karuss i str 50 – 400gr, abbor 30-1200gr og karpe fra 30 -1200 gr. Her er fisket primært TAP og match. Dette er et spesielt fiske helt ulikt hvordan vi ellers fisker. Her har det ingen ting for seg med vanlige taktikker. Fisken går i små grupper og man må angripe peggen med mange swimer og forskjellige metoder.
 
Utrolig spennende! For en som har lest mye på engelske nettsider høres Bjønnmyra ut som et lite Commercial i NORGE! Kanskje ikke i forhold til at man betaler dagspass for å fiske der, men kunstig dam med de nevnte arter, angripe med flere swimer og litt annerledes taktikker enn mer naturlige vann. Var det noen spesiell tanke med at nettopp disse strekkene ble brukt i Myracupen?

– Vi ønsket å få folk i »trening» og å skape en sosial arena der alle i klubben kunne delta.
 
Det ser det jo virkelig ut  som dere har klart også. Et godt tiltak for meitenorge. Spørs nok om ikke vi skal få til en kuleserie eller lignende her nede i Østfold til året også. Men hvordan så du for deg at det siste stevnet på Harstadsjøen ville bli rent fiskemessig?

– Var veldig optimist og hadde sterk tro på bra med fisk. Vi skulle denne gang fiske på høye nr på Sagbruket.

Rigget for Myracup nr 11. Harstadsjøen. Fotograf: Raufjøringen

 

Hvordan forberedte du deg i forhold til dette med hensyn på for, agn og tackler. Eller hva var strategien din når du ankom plassen og rigget opp?

– Noen treningstur ble det ikke. Men hadde rigget opp tre sliderstenger med 2 stk 14gr Zero og 1 stk 16gr Zero. Videre to stk bolostenger med 10gr og 6gr dupper. Alle snellestengene var tenkt å bruke hvis jeg trakk mot lave nr fordi disse er litt grunnere på 13m TAP. Til mortefiske hadde jeg laget 15 tackler med dupper fra 0,1 -1,2gr. Disse hadde alle 0,125 Colmic x5000 hovedsene og fortommer fra 18-22krok med 0,06-0,10 sene ( sensas ferdigfortommer). Toppene til mortefiske var med Preston slipelastik nr 1 – 3 fordi mortene er små her ( 10-40gr ) og man må ha tilpasset elastik ellers mister man dem. For brasmefiske hadde jeg fire stk tackler , Colmic Boston 2gr og Colmic »pennedupp» 1,5 gr, disse med hovedsene 0,125 og 16 krok på 0,10 fortom. Toppene var med blå hydro og Drennan hollow green, disse er perfekte til de små skimmerne på Harstadsjøen. Foret mitt til brasme var Sensas match bream med 20 % Geers terra d somme. Til morten Sensas Club etang med 50% terra d noir fra Geers.
Jeg trakk peg nr 9 som er en TAP peg. Tacklet opp kun TAP og fisket topp 5 etter mort og her var det ca 2,6m dypt, til brasma fisket jeg 12,5m med en dybde på ca 4,8m. Taktikken ble å fiske etter mort på topp 5 og prøve brasmeplassen etter en time og toppe opp denne etter hvor mye fisk det var der. På morteplassen foret jeg to små baller med kopp, ballene ble laget med flatbunn da jeg fisket i en kant, foret ble lagt 30cm innenfor der jeg skulle fiske. På 12,5 foret ( kastet )jeg med fire store appelsiner, i disse var det noen få døde hvite pinkies. Plassen ble toppet opp med en kopp med mye død pinkies på 13m .
 
Hørtes ut som en gjennomtenkt strategi fra en som kjenner plassen godt. Kan du fortelle om hvordan fisket utviklet seg i løpet av konkurransen i forhold til strategien din og hvilke endringer måtte du gjøre underveis?

– Det var god fart på morten fra første utlegg.  Jeg testet ut hvilken av de fire toppene som funket best først og kjørte på med en gammel milodupp med stålstamme. Første tiden fisket jeg med 22 krok og to pinkies og nappene kom raskt og nr. 1 elastikken fungerte glimrende. Etter en time begynte det å blåse till mer og duppen ble litt for lett, tok da en dupp med 1,25gr og nr 3 elastikk. Denne elastikken var ikke optimal men duppen fungerte bedre. Derfor ble det å kjøre fisken litt forsiktig for å unngå å dumpe den. Var ute på 13 og fikk bare mort der, men toppet opp med en ball full av pinkis. Mortefisket fortsatte bra selv om vinden også økte på. Etter to timer var vel jeg og Niklas veldig jevne i vekt, gikk da ut og fikk en liten skimmer. Men etter den var det bare mort følte derfor at det var bedre å fortsette med morten lenger inne. Toppet opp igjen og fortsatte med morten. På morten prøvde jeg meg frem på foring men kan nok i ettertid si at jeg overforet nok litt da jeg begynte å kaste småballer for hver 4 fisk, før det hadde jeg koppet ut småballer med for og død fjærmygg. Etter tre timer døde mortplassen ut og jeg bestemte meg får å gå inn for brasma. Og fikk en fin brasme etter et kverters fiske, denne på to hvite maggot. Prøvde meg frem med overdyp mm da det var rimlig drift pga vinden. Varierte også agnene mellom mark, mark / maggot, pinkies og maggot. Toppet opp hvert kvarter med en liten ball med pinkies og noe klipt mark. Ble noen horker og mort men ingen brasme. Men sterk i troen gikk vi inn i de siste 20 min. Og da prøvde jeg en ny vri, knisset maggoten mellom fingrene slik at den døde og satte på to døde maggot, pang brasme direkt. Toppet opp igjen og fikk noen linere og misset en fisk trolig feilkroket. Det var nå 3 min igjen og duppen går sakte under, det ble en kort fight og jeg landet en kilos brasme 30 sek før full tid. I ettertid tror jeg at jeg skulle ha foret mer til brasma ved grunnforing, alltså flere baller uten mye mat. Tror at jeg skulle toppet opp på 12,5 og ikke 13m fordi den fisken jeg fikk stod på 12,5m, dvs på grunnforet. Altså foret 8 store appelsiner rundt 12,5m og toppet opp hvert 15 min med små baller. På morten skulle jeg nok ha fortsatt med kopping og muligens ikke brukt så mye fjærmygg i småballene. Heller foret oftere ! Burde nok skiftet over 1,25gr tacklet over på en topp med nr 1 elastikk.

Jeg har jo selv sett deg blande fryste fjærmygg for bruk i foret under konkurranser tidligere. Kan du fortelle litt om dine erfaringer rundt dette? Gir det deg noen edge, føler du fisken står lenger på foret evt hvilke fordeler/bakdeler ser du med dette?

– Hehe ja det er ikke lett å si men det fungerer på mort synes jeg. Det metter jo ingen ting men muligens kan fisken bli selektiv på dette. Så det er bare under utprøvning !

Hvis du skal fortelle en ting du er mest fornøyd med og en ting du er mest misfornøyd med i forhold til ditt eget fiske under konkurransen hva vil det i så fall være?

– Mest fornøyd er jeg vel med mortefiske, det fungerte bra synes jeg. Vi skulle ha mer konkurranser på slikt fiske. Minst fornøyd er jeg med brasmefisket, utførelsen var ikke helt topp denne gangen. Men det var positivt at jeg ikke mistet mer en en brasme, ofte er det mange som ikke kommer opp her. Men det viktig å være kritisk til eget fiske og min vurdering er at jeg burde ha det dobbelte antall brasmer.
 
Når følte du at du hadde seieren inne?

– 30 sekunder før slutt !!!! Ikke helt men følte jeg fisket jevnt med Niklas. Men når du fisker mort slik vi gjorde må du bruke tid på å konsentrere deg om din dupp og da får du ikke fulgt med på allt og alle. Er vel ingen som kan si at akkurat det var feil det skilte muligens ikke mer enn den siste brasmen mellom deg og Niklas! Helt til sist vil jeg gjerne at du skal gi et terningkast på strekningen som ble brukt under siste myracup?

– Denne strekka er noe av det bedre vi har men den må deles i to seksjoner ved peg 5 eller 6 fordi der forandre dybden seg mye. En femmer fra meg !
 
 
OK, siden sesongen nå er på hell hvilke planer/drømmer/ambisjoner har du for neste sesong rent fiskemessig?

– På hell ??? hehe jo den er jo det. Har et inderlig ønske om å fiske slider bra, føler jeg er på vei men det er langt igjen. Videre må jeg bli bedre på for og ikke minst agn. Her må det brukes mer tid !
Har bestilt en haug med dupper og skal lage en masse tackler i vinter. Ønsker å være godt forberedt til 2011 med alle typer, TAP, bolo, slider og match. Allt kan lages på forhånd slik at det blir lett og raskt å bruke neste år.Av utstyr skal det handles inn 2 stk Artax 2000 (4,6m eller 4.8m ) til langdistanse sliderfiske med dupper opp til 30gr. En stk Artax 1500 skal også med på bestillingen, dette er en ang jeg allerede har og er kjempefornøyd med. På for siden tror jeg det vill bli mye Geers neste år men også Mondial, Sensas og Traper. Ambisjonene er jo å bli en bedre fisker, lære mer, variere fisket mer og trolig med det komme lengre opp på listene. Jeg vill alltid vinne men føler at for å vinne må jeg gi meg selv tid til å mestre. Meite er en helt annen sport enn isfiske. Isfiske mestrer jeg men meite er mye mer komplisert når du skal nærme deg internasjonalt nivå.
 
Videre ønsker jeg å spørre deg om hva som er dine ideer rundt temaet bedre rekruttering?

– Ja vi har nå en diskusjon gående om regler mm. Dette er en meget viktig diskusjon som vill forme oss i årene fremover. Jeg tror at vi må la alle fiske sammen selv om det ikke vill gi 100% rettferdig utagning til VM/EM. Men dette er en pris jeg er villig til å betale. Skulle vi bli 100 stk i meitenorge ja da er det en mulighet tror jeg til å ha egne uttak. Ellers må hver enkelt være gode ambasadører for vår sport og prøve å inspirere andre til å prøve meite.

Det var det, tusen takk for intervjuet og hvis du har noen ord å si om denne konkurransen helt til slutt så er ordet ditt?
 
– Myracupen er en flott konkuranse som binder alle typer fiskere sammen. Neste år vill alle 12 kulene gå på MC og vi jobber også nå for en festival. Klubben er i dialog med grunneiere og kommunen om bygging av ei brygge slik at vi får utvidet antall pegger til ca 20. Videre har vi sett på ytterligere en seksjon der vi kan få inn 9 mann. MC vill bli foret konstant hele sesongen av klubben og vi forventer at fisken vil vokse seg til betraktlig utover.
 
– Ellers vill jeg takke deg Lars Erik for et supert initiativ og håper vinteren ikke blir lang !

Med dette takker vi for mailintervjuet med Lerdalen for denne gang. Han hadde en lang liste med ting som skulle gjøres før neste sesong og ikke minst skal han fiske winter League. Hvis vi ikke får se han her i seierherrens ord mer i denne sesongen kan du jo lese sliderartikkelen han har laget sammen med Niklas Strengelsrud, den finner du her: Sliderartikkel Raufjøringens hjemmeside

Reklame
Dette innlegget ble publisert i Seierherrens ord og merket med , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmerk permalenken.

3 svar til 17/10-2010 Harstadsjøen-Seierherrens ord! Myracup nr.11

  1. Thomas Ø sier:

    Flott artikkel! Honør til initsiativtaker og seierherre!!

  2. Niklas sier:

    Ref første linken i denne artikkelen til Lars Erik: For de som ikke er medlem på isfisker.no sitt forum kan lese pimpelartikkelen til Finn Erik her: http://www.raufjoringen.no/nyheter/?idr=262

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s